Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

RAM

penerurwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy zwiększenie ramu z 4gb na 8/16 gb znaczaco zwiekszy wydajność komputera w grze bf4? Czy dzięki temu będę mogl ustawić lepsze tekstury itp? Czy będzie mialo to wpływ na cokolwiek?

Opublikowano

Jeśli grasz w 720p na niskich/średnich, różnica będzie w cyferkach i to różniąca się marginalnie o 1 może 2 klatki, gdzie przy ok. 60 klatkach, nie zauważysz tego gołym okiem.

Gdy grasz już w Full HD, lub w 720p na minimum wysokich, różnica już może być nawet powyżej 10 klatek, więc wtedy gołym okiem możesz zauważyć różnicę w płynności.

Sam to sprawdzałem jakoś w lutym przy reszcie sprzętu 2500k 3,4GHz oraz HD 7850 860MHz rdzeń

Opublikowano

Gram na maksymalnie wysokich ustawieniach jakie pociagnie mój komputer są to srednie/wysokie bez aa ale z rozdzielczością 145% w 19' . Mój sprzęt to i5 asus gtx660 ti płyty glownej nie pamiętam a nie mam obecnie dostepu do komputera aby sprawdzić. A więc mogę spodziewać sie skoku fps ale nie koniecznie tak?

Opublikowano

Wybacz, że tak długo ale nie miałem czasu. Przejdźmy do sedna.

Moim zdaniem ( to jest moje zdanie ! ) 4GB dodatkowego RAM'u przyspieszyła wczytywanie się map. Czy podniosła wydajność gry ? Trudno to określić bo była (ponad 200MB) aktualizacja gry oraz zaktualizowałem sterowniki karty graficznej do najnowszych ( CCC najnowsza wersja beta - nie pamiętam numeru ). Ten zabieg, czyli aktualizacja gry oraz sterowników karty graficznej, podniosła znacznie płynność gry. Czy RAM ? Jak pisałem trudno to określić, ponieważ zmieniły się jeszcze dwa inne czynniki. 

Jeżeli zależy Ci na większej ilości fps to polecam tą stronę :

http://bf4only.com/battlefield-4-other-news/5-battlefield-4-tweaks-guide-how-to-get-more-performance

Sporo pomoże :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

dziwię się po co niektórym 16GB ramu, gra daje radę na 4GB jeśli system nie jest obciążony 8GB w zupełności wystarczy ale 16GB? Po co komu aż tyle

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Opublikowano

Moim zdaniem 4 Gb to na dzisiejsze czasy za mało jeżeli chcesz zagrać w nowsze produkcję na Ultra za to 8 Gb to standart oraz rozsądna ilość Ramu. Ehh... ja jeszcze pamiętam jak ludzie byli koksami mając 2 Gb Ramu, jak te czasy szybko się zmieniają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...